celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Teknoloji 17 Kasım 2022 312 Görüntüleme

Leonid meteor yağmuru bu gece zirve yapacak

Ekim ayının ilk günlerinde gezegenimize ulaşmaya başlayan meteorların gökyüzünde oluşturduğu ve ‘Orionid meteor yağmuru’ olarak da bilinen meteor yağmuru, 20-21 Ekim tarihleri arasında gözlemlenmişti.

Yılın son meteor yağmuru: Leonid

Yılın son meteor yağmuru olarak da adlandırılan Leonid meteor yağmuru için geri sayım başladı. Meteor yağmuru, bu gece yarısından başlayıp özellikle sabah saatlerinde (18 Kasım) zirve yapacak.

Meteor yağmuru esnasında her saat yaklaşık 15 tenis topu büyüklüğünde göktaşı yeryüzüne düşecek. Meraklıların, pürüzsüz bir gözlem için kentin ışıklarından uzakta bir nokta seçmeleri gerekiyor.

Leonid meteor yağmuru nedir

Meteorların Leo (Aslan) yıldız kümesinden kaynaklanmasından dolayı, meteor yağmurlarına Leonid adı veriliyor.

Leonid meteor yağmurları, Güneş sistemine her 33 yılda bir giren Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızından çıkıyor.

Kuyruklu yıldız Güneş’e her yaklaştığında, beraberinde getirdiği meteorları dağıtmaya başlıyor, bu meteorlar diğer gezegenlerin yörüngelerine giriyor ve yolculuk ederek Dünya’ya ulaşıyor.

Örneğin 17 Kasım’da gözlemlenecek Leonid meteorları, muhtemelen birkaç yüz yıl önce kuyruklu yıldız tarafından Güneş sistemine bırakıldı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.